Novinky v Penzijním spoření

Změny od 1.1.2016 v penzjiním spoření mají znovu přilákat lidi aby začali spořit na penzi. Ono Faux Pas s důchodovou reformou totiž hodně zatočilo s důvěrou lidí v penzijní programy obecně. Tyto změny jsou dle mého názoru jen kosmetické a tolik očekávanou důvěru tolik nepřinesou.
Bodový přehled změn:

  1. K penězům se dostanete v 60 letech - to je změna k lepšímu. Je to návrat ke strému penzijku, kde bylo toto možné. Penzijka mezi roky 2013 a 2015 měly možnost výběru naspořených prostředků vázáno na přiznání starobního důchodu
  2. Penzijní spoření bude i pro děti - To je hodně zajímavá změna. Osobně si nedokážu představit kdo svému dítěti do kolébky přinese penzijko. Možná jako doplněk ke spořícímu programu do života, nebo k pravidelným investicím, ale rozhodně si nemyslím, že ta 1/3 kterou si v 18 letech bude moci dítě vybrat je to co rodiče chtějí.
  3. Od státu až 2 760 plus daňová sleva až 3 600 korun - to je fajn. K tomu není do dodat. Ale, Nově bude maximální odečitatelná položka 24 tisíc a dosáhne na ni každý, kdo si bude spořit alespoň tři tisíce měsíčně. Takový člověk pak ročně nejen získá maximální státní příspěvky, tedy 2 760 korun, ale dalších 3 600 korun ušetří na daních
  4. Firmy budou motivovanější přispívat zaměstnancům - Pokud na to ve vaší firmě zbývají peníze, pak je to super. Firma využít daňového zvýhodnění až 50.000,- Kč.
  5. Zvýší se poplatky za správu a z ročních výnosů - to zní nehezky, nicméně poplatky na penzijních spořeních jsou pořád nejnižší a snesitelné. Ti, kteří mají „staré“ penzijko, se zvýší poplatek za správu z 0,6 na 0,8%, poplatek z ročních výnosů naopak klesne z 15 na 10%. Ti, kdo mají nové penzijní spoření se poplatky za správu zvýší z 0,8 na 1% a poplatky z ročních výnosů z 10 na 15%. V reálu to je zdražení cca 70 až 80 Kč ročně.
  6. Rozšíří se investiční možnosti - pootevírají se tím dveře penzijním společnostem k efektivnější práci s prostředky střadatelů. Což povede k zajímavějším výnosům a efektivnosti spořících programů.

Uvidíme kam tyto změny posunou penzijka letos :-)

 

Každopádně tyto novinky můžete mít i Vy. Stačí požádat Vaší penzijní společnost o přechod na nové podmínky a je to. Nebo vyplňte kontaktní formulář a vyřídíme to společně.



Navštivte mě

Ing. Martin Donát
Mánesova 27
120 00 Praha 2



Zavolejte mi

(+420) 777 221 760

e-mail
martin.donat@partners.cz



Napište mi