Jaký budete mít důchod? Bude to 30% z příjmu, nebo méně?

1.1.2016 nám definitivně skončil II. pilíř důchodové reformy. Peníze se lidem vrátí a všichni budeme dělat jako by se nic nedělo. Bohužel. Ať jsou názory na II. pilíř jakékoliv, myslím si že jeho zavedení byl rozhodně krok správným směrem. Ano, některé věci mohly být dotaženější, ale v zásadě to bylo průlomové rozhodnutí, které vedlo ke změně, a zvýšení zásluhovosti našeho penzijního systému. Díky jeho zrušení, jsme zpět na začátku konce našich důchodů. Pořád se tu omílá jak to bude strašné a kolik ty důchody budou. Málo kdo si to ale dokáže spočítat. Výpočet není úplně jednoduchý. Nicméně se dají použít internetové kalkulátory, které vám ukážou jak růžová bude budoucnost. Jenže do kalkulačky každý zadá pouze ten svůj příjem. Je to logické, koho zajímá kolik bude brát důchod někdo jiný. Maximálně je ještě zajímavý důchod životního partnera. Jenže tyto individuální výpočty neřeknou jednu zásadní věc. Jak se projeví zásluhovost ve výpočtu. Mám na mysli kolik odvede do systému člověk, který má průměrný příjem, nebo ten která má podprůměrný a ten který má nadprůměrný příjem. Přiložená tabulka to ukazuje už názorně. Výsledek?
Čím více odvedu do systému, tím méně z něj dostanu.

 

Nevím jak Vám, ale mě se to nelíbí. Jednoznačně na tom budou nejlépe Ti, kteří mají podprůměrné mzdy. Ti kteří mají průměrné mzdy, a ti kteří mají nadprůměrné mzdy, na tom budou jenom biti. Většina lidí stále spoléhá na stát. "Přeci se o nás někdo musí postarat!" - Bohužel ne. On se stát postará, ale ne dle pravidla - odvedl si do systému víc - víc také dostaneš.
Hodně lidí pak v zoufalství obrací svůj zrak a pozornost na výhodnost penzijního připojištění (Zlidovělý název pro transformované penzijní fondy, nebo doplňkové penzijní spoření) výhodné je, ale jak už je v novém názvosloví správně uvedeno, je to doplňkové spoření. Upřímně, kdo si spoří 500,- měsíčně, po dobu 15 let (to je reálná hranice kdy lidi si připustí že půjdou do důchodu měli by se na to připravit), na přilepšení ke svému důchodu v "penzijku", je sice chválihodné, ale nemůže čekat že se bude mít jako král. Pokud se chceme dnes opravdu začít připravovat na svůj důchod a pokud to má mít nějaký efekt, pak by výše spoření či pravidelné investice měla být minimálně 5% z příjmu a začít ihned. Včera už bylo skoro pozdě. A je jedno jestli je Vám právě 30 nebo 40 let. Musíme vzít však do úvahy jeden zásadní fakt - inflaci. To je zabiják našich peněz. Ta nám žere peníze ještě více než nějaké poplatky na spořících či investičních programech. Ač si to chceme či nechceme přiznat, tak s tím budeme muset něco udělat, nebo budeme bez peněz.

příklad: Představte si že jste v roce 1994 měli na účtě 100.000,-Kč. Kolik musíte mít na účtě, aby jste si mohli koupit věci ve stejně hodnotě v roce 2004, 2014, 2024, 2034, 2044? můžeme jen hádat. Pokud budeme uvažovat inflaci mezi roky 1994 až 2014 data ze statistického úřadu a dále pak mezi 2014 až 2044 střízlivě uvažovat inflaci 2,5% pak to bude

 

nebo obráceně o kolik se znehodnotí 100.000,- po 10, 20, 30, 40, 50-ti letech při průměrné inflaci 2,5%

 

Jak to tedy bude s naspořenými penězi když lidé očekávají za 30 let, že budou mít naspořeno 400.000 na penzijku? Jestli to bude stačit či nikoliv nechám na Vás. Ale tato čísla mluví dost jasně.
Je jen na nás samotných jak se k tomuto všeobecnému problému postavíme.
Já mám plán jak se připravit na svůj důchod. Ale není to pro každého. Je to jen pro ty, kterým není jedno, jak se jednou budou mít a chtějí s tím něco udělat.


Já už nechci čekat až přijde nová vláda, která si zase řekne, že je třeba s tím něco udělat a přijde s novou mutací II. pilíře, který bude hodně podobný tomu dnes zrušenému a pak další která to zase zruší. Mě utečou potřebné roky spoření nebo investic.

Pokud je toto téma pro Vás zajímavé, pak přijměte mé pozvání a můžeme to probrat osobně.
A neváhejte dlouho, včera bylo pozdě začít řešit, co bude v důchodu .....



Navštivte mě

Ing. Martin Donát
Mánesova 27
120 00 Praha 2



Zavolejte mi

(+420) 777 221 760

e-mail
martin.donat@partners.cz



Napište mi